top of page

A HPV és az immunerősítő táplálkozás kapcsolata – ezekre a tápanyagokra figyelj!

Writer: Csengeri LillaCsengeri Lilla
A HPV (humán papillomavírus) egy nagyon elterjedt víruscsalád, amely különböző törzseken keresztül számos betegség kialakulásához vezethet. A HPV egyes törzsei bőr- és nemi szervi szemölcsöket okozhatnak, más törzsek pedig hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések, például a méhnyakrák kialakulásához is. 

Az immunrendszer szerepe kulcsfontosságú a HPV elleni védekezésben és kezelésben, tested védekezőképességének megerősítésében pedig kiemelkedő szerepet játszik a táplálkozás. Az antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend csökkentheti többféle fertőző betegség kockázatát, támogathatja a szervezet regenerálódását.  

Kíváncsi vagy, hogyan? Tarts velem, hogy megismerhesd  a HPV és az immunerősítő táplálkozás kapcsolatát, a megfelelő tápanyagok immunrendszerre gyakorolt szerepét! 


 

A HPV és a táplálkozás: az immunrendszer erősítése kulcsfontosságú


Az immunrendszer erősítése szempontjából van néhány elengedhetetlen tápanyag, mint például antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, probiotikumok és rostok. Ezeket leginkább egy vegyes, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással tudjuk biztosítani.

A szelsőséges divatdiétákat ebben az esetben is érdemes kerülni, mivel az immunrendszerünk szempontjából veszélyesek lehetnek.

Most nézzük meg a tested védekezőképességét támogató anyagokat sorban, részletesebben:      


             

C-vitamin – az immunerősítő táplálkozás origója



A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít az immunrendszer működésének támogatásában. Például a paprikáknak, citrusféléknek, a kivinek, a ribizlinek és a savanyú káposztának is kiemelkedő a C-vitamin tartalma, de ez a vitamin sokféle más nyers zöldségben, gyümölcsben megtalálható. Arra érdemes figyelned, hogy hőérzékeny vitaminról van szó, ezért lehetőleg nyersen fogyaszd az említett alapanyagokat naponta pedig legalább egyszer szerepeljen nyers zöldség és gyümölcs az étrendben.

Habár a C-vitamin fontos a HPV és az immunerősítő táplálkozás kapcsolatában, hosszú távon a túlzottan nagy dózis szedése étrend-kiegészítő formájában felesleges és akár káros is lehet, mivel kiválasztása megterheli a veséket.



E-vitamin a szabadgyökök megszüntetéséért



Az E-vitamin hozzájárul az immunrendszer egészségének fenntartásához azáltal, hogy védi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. Természetes forrásai közé tartoznak a növényi olajok, mint például a napraforgó- és búzacsíraolaj, valamint az olajos magvak, például a mandula, a mogyoró és a dió.



Béta-karotin és A-vitamin szerepe az immunerősítő táplálkozásban



A béta-karotin, amely az A-vitamin előanyaga, szintén hozzájárul a védekezőképességünk erősítéséhez. A sárgabarack, sárgarépa, édesburgonya és sütőtök kiváló forrásai a béta-karotinnak. 

Ha eddig nem voltál biztos benne, hogy elérted-e a megfelelő antioxidáns-bevitelt, mostantól érdemes naponta minimum 500 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanod, figyelve rá, hogy minél többféle színűek legyenek, törekedve egyúttal az idényszerűségre is.



HPV és az immunerősítő táplálkozás - a D-vitamin elengedhetetlen



Ma már ismerjük a D-vitamin kulcsfontosságú szerepét az immunrendszer működésében is – ebben azesetben a szervezet legfőbb forrása a bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló vitamin.

Bár a D-vitamin kis mennyiségben élelmiszerekben is megtalálható (pl. tejtermékekben, tengeri halakban, tojássárgában és a dúsított élelmiszerekben), a megfelelő szintet csupán ezekkel az ételekkel lehetetlen elérni.

Ezért az őszi-téli időszakban, amikor kevesebb napsugárzás ér minket, javasolt D-vitamin kiegészítést alkalmazni. nnek mennyiségét személyre szabottan kell meghatározni, hiszen bizonyos esetekben nagyobb lehet a szükséglet – mindenképp konzultálj dietetikussal a pontos dózisról!



Cink és szelén



A cink és a szelén olyan ásványi anyagok, melyek hozzájárulnak az immunrendszer és a pajzsmirigy hatékony működéséhez. Mivel antioxidáns hatásúak, ezért nélkülözhetetlenek a HPV és az immunerősítő táplálkozás esetében.

A cink különösen fontos a fehérvérsejtek termelésében, amely kulcsszerepet játszik a fertőzések leküzdésében. Legfontosabb étrendi forrásai a húsok, tengeri herkentyűk, tojás, sajt, máj, olajos magvak, teljes értékű gabonák és a hüvelyesek.

A szelén hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez és az immunrendszer szabályozásához, étrendi forrásai a húsok, halak, tojás, belsőségek, olajos magvak (különösen a brazil dió, másnéven paradió), valamint a teljes értékű gabonák.



Kvercetinnel az immunerősítő táplálkozásért



A kvercetin egy flavonoid típusú antioxidáns vegyület, amely természetes módon jelen van a növényekben. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és a kutatások szerint számos egészségügyi előnnyel bírhat: például segíthet az immunrendszer erősítésében, a gyulladások csökkentésében, sőt, a HPV gyógyításával is összefüggésbe hozták.

Természetes forrásai például a hagymafélék, brokkoli, káposzta, áfonya, paradicsom, alma, vörösbor, zöld tea. A HPV kezelése esetén az étrend-kiegészítőkben található mennyiség lehet hatékony, immunrendszer erősítésre viszont a természetes forrásokat is alkalmazzuk.

Fogyassz te is kvercetin tartalmú anyagokat az immunerősítő táplálkozásért!



A fehérjék szerepe az immunerősítő táplálkozásban



Az immunrendszer optimális működéséhez fehérjékre is szükségünk van. Az állati eredetű fehérjeforrások megfelelő mennyiségben tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat - ezek a komplett fehérjeforrások. Az ideális fehérjebevitel érdekében figyelj rá, hogy a három főétkezés mindig tartalmazzon állati eredetű fehérjeforrást, mint  a sovány húsok, halak, tojás, tej és sovány tejtermékek.

Hasznosulásuk egyik nélkülözhetetlen tényezője a B6-vitamin: ennek gazdag forrásai többek között a teljes kiőrlésű gabonatermékek.



Probiotikumok



A bélrendszerünkben élő hasznos baktériumoknak jelentős szerepe van az immunvédekezésben. A savanyított tejtermékek (pl. joghurt, kefir) kiemelt helyet foglalnak el az immunerősítő táplálkozásban. Olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek a vastagbélben megtelepedve kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekező rendszer épségét.

Azonban nemcsak a tejtermékek tehetnek jó szolgálatot a bélflóra egyensúlyára nézve, hanem olyan fermentált élelmiszerek is, mint például a kovászos uborka vagy éppen a savanyú káposzta. A savanyú káposzta emellett remek C-vitamin- és rostforrás is.



Az immunerősítő táplálkozás alapja: megfelelő rostbevitel



Az elegendő rostfogyasztás hozzájárul a bélflóra megfelelő állapotához, hiszen a vastagbélbe jutó rostok egy része az ott élő hasznos baktériumoknak szolgál táplálékul, elősegíti szaporodásukat és ezzel együtt erősíti ezek védelmi funkcióját.

Az ajánlott napi rostbevitel felnőttek számára 25-30 gramm. Rostforrásnak tekinthetőek a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, olajos magvak és a gabonák közül a teljes értékű, teljes kiőrlésű változatok, mint a barna rizs, köles, hajdina, zab, bulgur, teljes kiőrlésű tészta/kenyér/kifli/zsemle/tortilla.

A magasabb rostbevitel több folyadékot igényel, ezért nagyon figyeljünk az elegendő folyadékfogyasztásra!




A HPV és az immunerősítő táplálkozás kapcsolata - fontos tudnivaló



Bár a táplálkozás jelentős szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, egyáltalán nem helyettesítheti a megelőző intézkedéseket, a védőoltásokat, a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokat és kezeléseket, melyek a HPV és a méhnyakrák megelőzésében a legfontosabbak.

Legyen az öngondoskodási rutinod része a vizsgálatokra szánt idő is!




  • Takács, I., Dank, M., et al. (2022). Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Orvosi Hetilap, 163(15), 575-584.
  • Wessels I, Fischer HJ, Rink L. Dietary and Physiological Effects of Zinc on the Immune System. Annu Rev Nutr. 2021 Oct 11;41:133-175. doi: 10.1146/annurev-nutr-122019-120635. Epub 2021 Jul 13. PMID: 34255547.
  • Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019). Diet and Immune Function. Nutrients, 11(8), 1933. https://doi.org/10.3390/nu11081933
  • Wang, S., Hong, H., Yuan, Y., Yin, Y., Zeng, J., & Xiao, J. (2023). Exploring the Mechanisms of Action of Quercetin for the Treatment of Cervical High-Risk-Human Papilloma Virus Using Network Pharmacology and Molecular Docking. Chinese medicine and natural products, 04, e35 - e42.

Comments


bottom of page