1 tk balzsamecet (a mélyebb, enyhén füstös aromáért)
Só, bors ízlés szerint
Tetejére:
4 tojás
Friss petrezselyem
(opcionális) morzsolt feta
Elkészítés:
Sült karfiol és kápia paprika:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
A karfiolt forgasd össze 2 evőkanál olajjal, őrölt köménnyel, korianderrel, fahéjjal, sóval és borssal. A paprikákat tedd mellé.
Süsd a zöldségeket kb. 35-45 percig, míg szép aranybarna és ropogós lesz a karfiol és a paprika héja hólyagosodni kezd és feketésen megég. Sülés közben érdemes egyszer átforgatni őket.
A paprikákat tedd egy tálba, takard le fóliával, hogy könnyen lehúzható legyen a héjuk (kb. 10 perc).
Hámozd meg, magozd ki, majd szeleteld vékony csíkokra őket.
Paradicsomos szósz:
Kockézd fel a vöröshagymát és a paradicsomot. Egy nagyobb serpenyőben melegíts 1 evőkanál olívaolajat. Párold meg benne a vöröshagymát üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát.
Keverd hozzá a sűrített paradicsomot és a friss paradicsomot, majd fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, édes pirospaprikával, sóval, borssal és a balzsamecettel.
Főzd kb. 10 percig, hogy kissé besűrűsödjön.
Összeállítás:
Keverd bele a sült karfiolt és a sült kápia paprikát a paradicsomszószba.
Simítsd el, majd készíts 4 kis mélyedést a szószban.
Tojások hozzáadása:
Üsd bele a tojásokat a mélyedésekbe.
Fedd le, és főzd 5–8 percig, míg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad.
Tálalás:
Szórd meg friss petrezselyemmel és opcionálisan morzsolj rá fetát .Tálald friss teljes kiőrlésű kovászos kenyérrel vagy házi teljes kiőrlésű pitával.
Egy adag (feta nélkül)
Kalória: kb. 264 kcal
Fehérje: kb. 10,7 g
Zsír: kb. 15,8 g
Szénhidrát: kb. 18,3 g
Teljes kiőrlésű pita kenyér – 4 db
Hozzávalók:
120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
70 g finom búzaliszt
1/2 csomag (3,5 g) instant száraz élesztő
1/2 tk cukor
1/2 tk só
150 ml langyos víz
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Élesztő felfuttatása:
Langyos vízben keverd össze a cukrot és az élesztőt, hagyd állni 5-10 percig, míg habos lesz.
Tészta összeállítása:
Egy nagy tálban keverd össze a liszteket és a sót. Add hozzá az olívaolajat és az élesztős vizet.
Dagasztás:
Gyúrd sima, rugalmas tésztává kb. 8-10 percig kézzel vagy 5-6 percig géppel.
Kelesztés:
Tedd a tésztát enyhén olajozott tálba, takard le konyharuhával, és keleszd meleg helyen kb. 1 órát, amíg duplájára nő.
Formázás:
Lisztezett felületen oszd a tésztát 4 részre. Formázz golyókat, majd nyújtsd ki kb. 15 cm átmérőjű körökké.
Pihentetés:
Takarva hagyd pihenni 15 percig.
Sütés:
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Süsd a pitákat sütőpapíros tepsin 7-10 percig, amíg felpuffadnak és
Comments