top of page

Húsvéti kalács élesztő nélkül

Updated: Jul 11


Semmi vész, élesztő nélkül is készíthetünk húsvéti kalácsot!
Létezik kovászos verzió is, ha ismered a technikát remek kalács süthető úgy is.
Most azonban hoztam Nektek egy olyan receptet, amelyet bárki el tud készíteni, nagyon gyors (nekem 30 perc volt összesen a sütési idő nélkül) és ráadásul IR (inzulinrezisztens) diétába illeszthető.

Próbáld ki, megéri, isteni puha kalács a végeredmény, amely nagyon jól beilleszthető a húsvéti menübe.

Húsvéti kalács élesztő nélkül recept


Elkészítési idő: kb. 30 perc (plusz 45 perc sütés)

Hozzávalók:

  • 150 g túró
  • 250 g teljes kiőrlésű liszt – 150 g CH
  • 0,5 dl tej – 2,5 g CH
  • 1 db tojás 1 tojássárgája a kenéshez
  • 9 ek olaj
  • 25 g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit+stevia)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csipet só
  • Reszelt citromhéj ízlés szerint

Húsvéti kalács fonása

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy robotgép segítségével összedolgozzuk, a végén kézzel is érdemes átgyúrni, hogy jól összeálljon, azután egy vékonyan kilisztezett felületen a tésztát 3 egyforma részre osztjuk.
  2. Mindegyiket egyforma hosszúságú rúddá formázzuk, egyik végüknél összenyomjuk őket, majd hármas fonatot készítünk belőlük.
  3. A fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojássárgájával és 180 fokon sütjük kb. 45 percig (légkeveréses sütőben).
  4. Az utolsó 10 percben érdemes alufóliával letakarni, hogy ne piruljon túl a teteje.

Húsvéti kalács élesztő nélkül sütése

Tápanyag infó:

Az egész kalács 188 g szénhidrátot tartalmaz. Ahány szeletre vágod, úgy oszd el – pl. 10 szelet = kb. 18,8 g CH/szelet.


Próbáld ki, ha gyors, egészséges és ünnepi kalácsra vágysz!
Ha idén nem sikerült élesztőt beszerezni a húsvéti kalácshoz, semmi gond! Ez a gyors, puha, IR-barát kalács élesztő nélkül is isteni finom!

Comments


bottom of page