Húsvéti kalács élesztő nélkül
- Csengeri Lilla
- Apr 17
- 1 min read
Semmi vész, élesztő nélkül is készíthetünk húsvéti kalácsot!
Létezik kovászos verzió is, ha ismered a technikát remek kalács süthető úgy is.
Most azonban hoztam Nektek egy olyan receptet, amelyet bárki el tud készíteni, nagyon gyors (nekem 30 perc volt összesen a sütési idő nélkül) és ráadásul IR (inzulinrezisztens) diétába illeszthető.
Próbáld ki, megéri, isteni puha kalács a végeredmény, amely nagyon jól beilleszthető a húsvéti menübe.

Elkészítési idő: kb. 30 perc (plusz 45 perc sütés)
Hozzávalók:
150 g túró
250 g teljes kiőrlésű liszt – 150 g CH
0,5 dl tej – 2,5 g CH
1 db tojás 1 tojássárgája a kenéshez
9 ek olaj
25 g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit+stevia)
1 zacskó sütőpor
1 csipet só
Reszelt citromhéj ízlés szerint

Elkészítés:
Az összes hozzávalót egy robotgép segítségével összedolgozzuk, a végén kézzel is érdemes átgyúrni, hogy jól összeálljon, azután egy vékonyan kilisztezett felületen a tésztát 3 egyforma részre osztjuk.
Mindegyiket egyforma hosszúságú rúddá formázzuk, egyik végüknél összenyomjuk őket, majd hármas fonatot készítünk belőlük.
A fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojássárgájával és 180 fokon sütjük kb. 45 percig (légkeveréses sütőben).
Az utolsó 10 percben érdemes alufóliával letakarni, hogy ne piruljon túl a teteje.

Tápanyag infó:
Az egész kalács 188 g szénhidrátot tartalmaz. Ahány szeletre vágod, úgy oszd el – pl. 10 szelet = kb. 18,8 g CH/szelet.
Comments