top of page

Húsvéti kalács élesztő nélkül


Semmi vész, élesztő nélkül is készíthetünk húsvéti kalácsot!

Létezik kovászos verzió is, ha ismered a technikát remek kalács süthető úgy is.

Most azonban hoztam Nektek egy olyan receptet, amelyet bárki el tud készíteni, nagyon gyors (nekem 30 perc volt összesen a sütési idő nélkül) és ráadásul IR (inzulinrezisztens) diétába illeszthető.


Próbáld ki, megéri, isteni puha kalács a végeredmény, amely nagyon jól beilleszthető a húsvéti menübe.






Elkészítési idő: kb. 30 perc (plusz 45 perc sütés)


Hozzávalók:

  • 150 g túró

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt – 150 g CH

  • 0,5 dl tej – 2,5 g CH

  • 1 db tojás 1 tojássárgája a kenéshez

  • 9 ek olaj

  • 25 g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit+stevia)

  • 1 zacskó sütőpor

  • 1 csipet só

  • Reszelt citromhéj ízlés szerint





Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy robotgép segítségével összedolgozzuk, a végén kézzel is érdemes átgyúrni, hogy jól összeálljon, azután egy vékonyan kilisztezett felületen a tésztát 3 egyforma részre osztjuk.

  2. Mindegyiket egyforma hosszúságú rúddá formázzuk, egyik végüknél összenyomjuk őket, majd hármas fonatot készítünk belőlük.

  3. A fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojássárgájával és 180 fokon sütjük kb. 45 percig (légkeveréses sütőben).

  4. Az utolsó 10 percben érdemes alufóliával letakarni, hogy ne piruljon túl a teteje.




Tápanyag infó:

Az egész kalács 188 g szénhidrátot tartalmaz. Ahány szeletre vágod, úgy oszd el – pl. 10 szelet = kb. 18,8 g CH/szelet.



Próbáld ki, ha gyors, egészséges és ünnepi kalácsra vágysz!

Ha idén nem sikerült élesztőt beszerezni a húsvéti kalácshoz, semmi gond! Ez a gyors, puha, IR-barát kalács élesztő nélkül is isteni finom!

Comments


bottom of page