top of page

Diós bejgli

Évek óta az egyik kedvenc receptünk karácsonyra Lilla diós bejglije! Kezdők is próbálják ki:


Hozzávalók (2 rúdhoz):        

A tésztához:        

  • 75 ml tejföl        

  • 1 tojás        

  • 175g teljes kiőrlésű búzaliszt        105g CH

  • 75g búza finomliszt        52,5g CH

  • 10g élesztő        

  • 125 g vaj/margarin        

  • 10g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit+stevia)        

  • 1 kis csipet só        

  • 1 tojás a kenéshez külön választva        


A diótöltelékhez:        

  • 200g darált dió        

  • 0,5 dl tej        2,5g CH

  • 50g mazsola        32,5g CH

  • 3 cl rum (vagy rumaroma)        

  • 60g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit+stevia)        

  • fél vaníliarúd (v. pár csepp vanília aroma)        

  • Összesen a 2 rúd: 192,5g CH

  • 1 rúd:        96g CH


Elkészítése:

A tésztát lehetőleg előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük a tojással. A két fajta lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint, hozzáadjuk a sót, a tetejére szórjuk a cukorhelyettesítőt és végül hozzáadjuk az élesztős, tojásos tejfölt és összegyúrjuk. Két cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük.


A töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk, majd fél órán át áztatjuk a rumban (vagy aromában). A fél vaníliarúdnak kikaparjuk a belsejét és beleszórjuk a cukorhelyettesítővel együtt a tejbe, majd felforraljuk. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a diót.


Miután egy éjszakát pihentek a cipók a hűtőben, átgyúrjuk őket lisztezett munkalapon külön-külön és 2 db 5mm vastag téglalapokat nyújtunk belőlük. A lapok tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain 2-3 cm-et szabadon hagyva, elsimítjuk rajtuk a diótölteléket és megszórjuk a mazsolával. A két rövidebb oldalon 3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd az egyik hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük. Ugyanígy feltekerjük a másik rudat is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük őket tojássárgájával, majd langyos helyen pihentetjük. Ezután megkenjük tojásfehérjével is és további fél órát pihentetjük. A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, hogy ne repedjenek szét sütés közben.


Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütőt az első 15-20 percben semmiképp ne nyissuk ki!) Miután kivettük a sütőből, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva kínáljuk.

Comments


bottom of page