Diós bejgli
- Csengeri Lilla
- Dec 20, 2024
- 2 min read
Évek óta az egyik kedvenc receptünk karácsonyra Lilla diós bejglije! Kezdők is próbálják ki:
Hozzávalók (2 rúdhoz):
A tésztához:
75 ml tejföl
1 tojás
175g teljes kiőrlésű búzaliszt 105g CH
75g búza finomliszt 52,5g CH
10g élesztő
125 g vaj/margarin
10g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit+stevia)
1 kis csipet só
1 tojás a kenéshez külön választva
A diótöltelékhez:
200g darált dió
0,5 dl tej 2,5g CH
50g mazsola 32,5g CH
3 cl rum (vagy rumaroma)
60g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit+stevia)
fél vaníliarúd (v. pár csepp vanília aroma)
Összesen a 2 rúd: 192,5g CH
1 rúd: 96g CH
Elkészítése:
A tésztát lehetőleg előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük a tojással. A két fajta lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint, hozzáadjuk a sót, a tetejére szórjuk a cukorhelyettesítőt és végül hozzáadjuk az élesztős, tojásos tejfölt és összegyúrjuk. Két cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk, majd fél órán át áztatjuk a rumban (vagy aromában). A fél vaníliarúdnak kikaparjuk a belsejét és beleszórjuk a cukorhelyettesítővel együtt a tejbe, majd felforraljuk. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a diót.
Miután egy éjszakát pihentek a cipók a hűtőben, átgyúrjuk őket lisztezett munkalapon külön-külön és 2 db 5mm vastag téglalapokat nyújtunk belőlük. A lapok tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain 2-3 cm-et szabadon hagyva, elsimítjuk rajtuk a diótölteléket és megszórjuk a mazsolával. A két rövidebb oldalon 3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd az egyik hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük. Ugyanígy feltekerjük a másik rudat is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük őket tojássárgájával, majd langyos helyen pihentetjük. Ezután megkenjük tojásfehérjével is és további fél órát pihentetjük. A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, hogy ne repedjenek szét sütés közben.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütőt az első 15-20 percben semmiképp ne nyissuk ki!) Miután kivettük a sütőből, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva kínáljuk.
Comments