top of page

Cseresznyés clafoutis

 Van az a pillanat, amikor ennél valami édeset, de a sütő bekapcsolása gondolatban már izzaszt. Na, a clafoutis pont erre született! Ez a francia süti olyan, mintha a palacsinta és a pite közösen nyaralna – gyümölcsös, krémes, mégis légies.


Ráadásul pikk-pakk összedobható, és szinte biztos, hogy minden alapanyag ott lapul már a konyhádban. Cseresznye a klasszikus, de tényleg bármi jöhet bele, ami gyümölcsnek látszik.


Szóval, ha egy gyors, mutatós, de minimális energiabefektetést igénylő nyári desszertre vágysz, ez lesz a te recepted!  Cukormentesen és tejmentesen is elkészíthető, sőt továbbmegyek, akár gluténmentesen is! 

Hozzávalók:

  • 40–50 dkg kimagozott cseresznye

  • 5 dkg eritrit

  • 1 evőkanál vanília aroma

  • 4 tojás

  • 10 dkg liszt (helyettesíthető zabpehelyliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel)

  • 2 dl mandulatej (sima tejjel is elkészíthető, de az több szénhidrátot tartalmaz)

  • 1 dl mandula tejszín (helyette használhatsz sima tejszínt is)

  • 3 dkg vaj


    Elkészítés:

    Készítsd elő a gyümölcsöt:Mosd meg a cseresznyéket, majd magozd ki őket. Az eredeti francia recept ugyan a maggal együtt süti - persze és így gyorsabb is, mert lazán végignéztem 2 epizódot egy sorozatból, mire kimagoztam a cseresznyét... és veszélyes is, a Clafoutis kimenetelére, mert ... hát nah... finom ez a cseresznye frissen is. 


    Előkészítés: Vajazz ki egy piteformát és erre szórd rá a kimagozott cseresznyéket. - én ki szoktam lisztezni, kevésbé fog a formába tapadni. 
    Tészta elkészítése: Egy keverőtálban habosítsd fel az eritritet a tojásokkal, majd add hozzá a vanília aromát, lisztet, mandulatejet, mandula tejszínt és az olvasztott vajat.Keverd simára – a massza legyen kb. palacsintatészta állagú: sűrű, de könnyen önthető.


    Sütés: Öntsd a masszát a cseresznyékre, és tedd az egészet 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süsd 35–40 percig, amíg szépen megpirul a teteje és a közepe is megszilárdul.

    Tálalás: Hagyd teljesen kihűlni. Frissen az igazi, de hűtőben tárolva másnap is isteni! 


    Tipp:

    Ez a francia desszert nem csak cseresznyével működik – gyakorlatilag bármit elbír, ami gyümölcs és nem szalad el a tepsiből: meggy, barack, áfonya, szilva, amit csak találsz a hűtő mélyén. Frissítő, nem túl édes, de mégis van benne tartalom – mint egy jó nyári romkom, csak sütiben! És a legjobb benne: mire ráunnál a keverésre, már kész is.

    Jó étvágyat!

Comments


bottom of page