top of page

Apai örökség: Miért nem elég egy tál brokkoli és egy marék NAC az utódaink egészségéhez

Writer: Fertility.huFertility.hu

Képzeljük el, hogy a jövő generációk egészségének záloga egyetlen tál brokkoli lehetne, amit apaként még időben elfogyasztunk. Nos, a helyzet nem ilyen egyszerű, különösen akkor, ha a házunkban suttogó sült krumpli és pizza a leggyakrabban hallható szavak.


Egy friss tanulmány éppen arra világít rá, hogy az apák étrendje nemcsak a saját pocakjukat formálja, hanem az utódok genetikai "programozásába" is beleszól.




És itt jön a képbe az N-acetil-L-cisztein, vagy röviden NAC, az antioxidáns szuperhős, aki mindenre képes. Vagyis… majdnem mindenre.


 

Mi az az epigenetikai öröklődés, és mi köze hozzá a NAC-nak?


Az epigenetikai öröklődés olyan, mint amikor a szüleink nemcsak a családi ezüstöt hagyják ránk, hanem egy halom post-it jegyzetet is arról, hogyan kéne azt használni. Ezek a "jegyzetek" azonban molekuláris szinten működnek, például DNS-metiláció vagy kis RNS-molekulák formájában, amelyek az utódok génjeinek működését szabályozzák.

A tanulmány szerint a magas zsírtartalmú étrend (HFD) nemcsak a derékbőségünket növeli, hanem a spermiumok epigenetikai jegyzeteit is átfirkálja.

Ez az utódoknál anyagcserezavarokat, növekedési problémákat és akár hormonális egyensúlyhiányt is okozhat. Gondoljunk bele, hogy a szokásos sült krumplink valójában egy tányérnyi "kedves gyerekem, itt van egy kis glükózintolerancia" üzenetet hordozhat.



NAC: A hős, aki majdnem megmentett mindent



Ahhoz, hogy a sült krumpli átok ne öröklődjön, a kutatók antioxidánsokat, konkrétan NAC-t adtak a HFD-vel etetett egereknek. És láss csodát, NAC valóban csökkentette az apai ROS-szintet (reaktív oxigénfajták), javította a spermiumok életképességét, és megvédte az egerek derékbőségét az étkezési tombolástól. A kutatók pezsgőt bonthattak volna, ha ez a javulás az utódoknál is folytatódik. De nem így történt.

Az utódok ugyanis továbbra is anyagcserezavarokkal és epigenetikai módosulásokkal küzdöttek, mintha az apák NAC-diétája meg sem történt volna. A kis egerek növekedési problémákat, inzulinrezisztenciát és hormonális egyensúlyhiányt mutattak – igen, még azok is, akik antioxidánsban fürdött apáktól származtak.



Mit tanulhatunk ebből az emberek számára?


Egyrészt azt, hogy az apai táplálkozás nemcsak arról szól, hogy ki nyeri a családi grillezés kolbászevő versenyét. Az apa étrendje ténylegesen programozhatja az utódok egészségét, méghozzá nem is kicsit.

Másrészt azt is megtanulhatjuk, hogy az antioxidánsok, mint a NAC, csodálatosak lehetnek, de nem varázspálcák. Bár segítenek az apák egészségének megőrzésében, nem feltétlenül állítják meg az epigenetikai öröklődés óraművét.



A sült krumpli átka és az epigenetikai kihívás



Ez a kutatás humoros módon azt is tanítja nekünk, hogy az apaság nem ér véget a spermium termelésénél. A szülővé válás már azelőtt elkezdődik, hogy a "készen állok" szavakat kimondanánk. A sült krumplit tehát érdemes néha brokkolira cserélni, de ne felejtsük el, hogy a genetikai öröklődésnél komplexebb mechanizmusok is dolgoznak.

Amíg a tudósok azon dolgoznak, hogy feltárják a teljes képet, talán az a legjobb, ha apaként odafigyelünk magunkra – nemcsak a kilóink miatt, hanem a jövő generációk érdekében is. És ha a brokkoli nem elég, mindig ott van a kedvenc antioxidánsunk, NAC. Csak ne várjuk, hogy minden problémát megold.


Az apai örökség tehát nemcsak szép szavakról szól, hanem molekulákról, epigenetikáról és igen, néha sült krumpliról is. Szóval legközelebb, amikor a menünkön gondolkodunk, tegyük fel magunknak a kérdést: mit szeretnék, hogy az unokáim is megköszönjenek?



Forrás érdekesség képpen:

Pastore A, Badolati N, Manfrevola F, Sagliocchi S, Laurenzi V, Musto G, Porreca V, Murolo M, Chioccarelli T, Ciampaglia R, Vellecco V, Bucci M, Dentice M, Cobellis G, Stornaiuolo M.

N-acetyl-L-cysteine reduces testis ROS in obese fathers but fails in protecting offspring from acquisition of epigenetic traits at cyp19a1 and IGF11/H19 ICR loci. Front Cell Dev Biol. 2024 Oct 18;12:1450580. doi: 10.3389/fcell.2024.1450580. PMID: 39493346; PMCID: PMC11527676.


Comments


bottom of page